dinsdag, mei 27, 2008

Wegversperring

En dan was het vorige zondag de beurt aan de firma Kalitta om een Jan Stallaertske te doen. Gevolg : agenten met een snor die je met een krachtig halt de Brusselse Steenweg opsturen (en dus maar de trein en er een foto vanuit genomen). Wat zou er toch in dat vliegtuig zitten?

vrijdag, mei 23, 2008

Wereldnieuws



Fietsers, wie zijn ze, wat drijft hen. Echt nieuws over echte mensen. Sterke mensen met een verhaal. Een verhaal dat begint in Herent en eindigt in Brussel. Bekijk, herbekijk en geniet. Het copyright (en het origineel) berust bij VTM. En vergeet jullie sorrypas niet af te halen!
(Klikkerdeklik)

Hoe hebben we nu eigenlijk gereden?

Als jullie willen weten hoe we dinsdag gereden hebben :

Hier de heen-route

En hier de terugweg.

Alle afstanden zijn in mijl, de hoogten in voet. (10mph = 16.09344 km.hr, 10 feet = 304.8 meter). Eventueel kan je een gebruikersprofiel aanmaken en daarin instellen dat je alles in metrieke eenheden wilt zien.
Bij het terugrijden zijn we behoorlijk omgereden naar de voordeur van de Nato. De geplande weg liep langs hun achterdeur.

dinsdag, mei 20, 2008

fietspool LBL in de belangstelling

Veel meer fietsers dan gebruikelijk deze morgen aan Herent-station (een goeie 20-tal + 1 elektrische scooter). Daar zat natuurlijk de treinstaking voor iets tussen...
Het werd een rustig tochtje aan een gezapig tempo langs de gebruikelijke autoluwe wegen. Opvallend was dat we onderweg - meer dan anders - nóg meer fietsers passeerden. En het was ook duidelijk dat de auto geen goed alternatief was voor de trein, al viel het fileleed nog wel mee. Straks om 17u fietsen we terug huiswaarts. Hopelijk kunnen we nu op wat meer mensen rekenen voor onze wekelijkse fietstrip. Aanmelden daarvoor kan je via deze site doen.
Rest me nog te vertellen dat je het radio Donnamoment hier kunt beluisteren, de VTM-reportage hier kunt bekijken, het krantenartikeltje kun je op pag. 10 in De Morgen lezen ;-) en vanavond nog allen afstemmen op FM Brussel want dan wilt Bruno nog een paar fietsdinges weten (net zoals zijn collega Peter 2j terug).
Hieronder nog een paar sfeerbeelden van deze ochtend (weliswaar in omgekeerde volgorde)





maandag, mei 19, 2008

fietspool morgen nav de treinstaking

Morgen is er uitzonderlijk een uitgebreide fietspool nav de treinstaking.
Er zal tevens een cameraploeg ons volgen tijdens de route (om 's avonds niet alleen de aanschuivende fileautomobilist in beeld te moeten brengen ;-)).
Daarom zoeken we zoveel mogelijk mensen die willen meefietsen richting Brussel.
Zin om mee te fietsen ? Kom dan uiterlijk tegen 7u30 naar Herent-station (kant van Leuven). Tegen 9u zijn we zeker in Brussel. De terugrit is verzekerd rond 16u30-17u (wordt later nog per mail bevestigd).

zondag, mei 18, 2008

Bicycity vanuit Leuven, de tweede reeks...




met dank aan Gilbert van de Fietsersbond afdeling Rotselaar

Bicycity vanuit Leuven, de eerste foto's












woensdag, mei 14, 2008

eer de fietspendelaar !

In het radio1 programma Peeters&Pichal worden er in het kader van de 'ik kyoto'-campagne van de BBL deze week én de komende weken 3 straffe fietspendelaars verkozen. Ze gaan op zoek naar één vrouw, één man en één scholier of student die met de fiets het langste traject afleggen naar het kantoor of de (hoge)school/universiteit. Misschien kunnen enkele LBL-ers deelnemen, al vrees ik dat 70 km heen en terug niet straf genoeg zal zijn ?!
Meer info kun je op deze site terugvinden.

woensdag, mei 07, 2008

brede stalling

Aan de 'tijdelijke' stalling aan de voorkant van Leuven-station, staan er aan de linkerkant een massa fietsen. Veel studentenfietsen natuurlijk, maar ook van pendelaars die er 's ochtends hun fiets achterlaten en die na de dagtaak opnieuw komen oppikken.
Sommige pendelaars hebben zo'n kinderaanhangfiets of een fietsstoeltje en soms staat er ook een driewieler tussen van personen die minder mobiel zijn maar even goed met de fiets kunnen rijden. Deze fietsen kun je nu niet altijd even gemakkelijk kwijt. Zo'n driewieler heeft meer plaats nodig dan een gewone fiets en een fiets met een aanhangkarretje of verlengfiets belemmerd de gangen tussen de fietsenstallingen.
In een mailtje aan het Leuvense fietspunt heb ik oa. dit even aangekaart in functie van de nieuwe definitieve fietsenstalling die er in de toekomst zal komen.
Ze hebben me beloofd om een brede fietsenstalling te voorzien, dichtbij de in -en uitgang en wel speciaal voor lange en brede fietsen. Ideaal dus voor mama's en papa's die voor ze naar het station gaan, nog even de kleine op school of in de creche kunnen afzetten en zo geen excuus hebben om met de auto naar het station te rijden ;-)

dinsdag, mei 06, 2008

Bicycity 2008, het filmpje

fietsen in verboden richting goedkoper

Een fietser die zich in Leuven schuldig maakt aan rijden in de verboden rijrichting betaalt vanaf nu een minnelijke schikking van 75 euro, in plaats van 150. 'Het tarief geldt alleen in studentenstad Leuven, uiteraard voor alle overtreders', zegt Patrick Vits van het Leuvense parket. Volgens het studentenblad Veto lopen de studenten de jongste weken meer agenten tegen het lijf dan normaal. Vooral in de Tiensestraat krijgen studenten geregeld een boete voor fietsen in de verboden rijrichting. Is er sprake van verhoogde controles? Volgens Michel Vanmeerbeek van de dienst Verkeersorganisatie en Mobiliteit (VOM) niet: 'De controles kaderen in het fietsactieplan dat werd aangekondigd.'
Meer zelfs, het Leuvense parket heeft een nieuw tarief ingevoerd voor fietsers die in de fout gaan. 'Dat klopt', zegt woordvoerder Patrick Vits. 'Voortaan betalen fietsers die betrapt worden op rijden in de verboden rijrichting een minnelijke schikking van 75euro. Vroeger betaalden overtreders 150euro. Dat laatste bedrag geldt wel nog steeds voor andere overtredingen zoals bijvoorbeeld door het rode licht rijden. Het nieuwe tarief geldt alleen voor de eerste overtreding. Wie herhaaldelijk tegen de lamp loopt, betaalt opnieuw 150euro.'
De reden voor het nieuwe tarief ligt voor de hand. Leuven telt als studentenstad een grote populatie fietsers. Door de geregelde controles is de pakkans dan ook groter.'Uiteraard heeft Leuven een specifieke situatie', aldus Patrick Vits. 'Toch is het niet zo dat het tarief van 75euro alleen geldt voor studenten. In Leuven betalen alle overtreders het nieuwe tarief, ook niet-studenten. Discriminatie is uit den boze.'
Men kan zich de vraag stellen of inwoners van andere steden en gemeenten niet worden gediscrimineerd door de maatregel, maar dat gegeven is volgens het parket van Leuven niet aan de orde. 'De minnelijke schikking van 75euro is er gekomen vanuit de specifieke situatie in Leuven.' (Bron Het Nieuwsblad - regio Leuven)

KUL-fietsen

De nieuwe bedrijfsfietsen van de KU Leuven hebben er hun eerste kilometers opzitten. Ongeveer duizend personeelsleden krijgen een fiets voor woon-werkverkeer, verplaatsingen tijdens de diensturen en fietstochten in de vrije tijd. Om de fiets te krijgen, moeten de personeelsleden alleen hun parkeerkaart inleveren. Het project 2WD kost de Leuvense unief ongeveer 500.000 euro. De Vlaamse overheid past hetzelfde bedrag bij.
Of de personeelsleden van de KU Leuven ooit, zoals vaak in het niet-academische arbeidsleven, een bedrijfswagen zullen krijgen, is weinig waarschijnlijk. Maar wellicht is dat dankzij het project 2WD niet meer nodig. 2WD staat voor Woon, Werk, Dienst en het letterwoord dekt meteen de lading. De blauwe fietsen met duidelijke insigne van de Leuvense Alma Mater die de KU Leuven bestelde bij een rijwielenproducent, zijn bedoeld voor de dagelijkse woon- en werkverplaatsingen, voor verplaatsingen tijdens de diensturen en ritjes in het weekend en na de werkuren.Maar, zegt algemeen beheerder van de KU Leuven Koenraad Debackere, de bedrijfsfietsen vormen een onderdeel van een duurzaam mobiliteitsbeleid. Ze zijn niet hét mobiliteitsbeleid. 'Zo hopen we dat onze keuze voor tweewielers in plaats van vierwielers een positieve bijdrage kan leveren tot het gebruik van de schaarse ruimte in Leuven. Bovendien passen de fietsen in het beleid om van de KU Leuven een sociale werkvloer te maken. Zo is het impliciet de bedoeling dat collega's elkaars fietsen kunnen gebruiken tijdens de diensturen. Daarbij komt nog dat we de link leggen tussen de unief en de sociale economie in Leuven. Het onderhoud en het herstel gebeurt namelijk door de mensen van Velo.'
Volgens Debackere is een bijkomend voordeel dat het imago van de KU Leuven duidelijk en op een duurzame manier in het straatbeeld wordt gebracht.
De eerste bedrijfsfiets was gisteren, hoe kan het ook anders, voor rector Marc Vervenne, een man die doorgaans te voet de stad doorkruist. Hij en ongeveer duizend andere personeelsleden van de unief krijgen in ruil voor de kaart die recht geeft op een stek op één van de universitaire parkings, een fiets met een aluminium frame en zeven versnellingen. 'Zonder dat er een fiscaal probleem is', zegt Debackere lachend.
Volgens Jan Paesen, de voorzitter van de mobiliteitscommissie aan de KU Leuven tekende voorlopig net geen tien procent van het voltallige personeelsbestand in voor een fiets. 'Bovendien is nog er groeimarge, want ongeveer de helft van onze personeelsleden woont in een straal van zeven kilometer rond Leuven. Inschrijven voor is fiets is nog steeds mogelijk, we verwachten tegen het einde van het jaar ongeveer 1.400 fietsen te verdelen', zegt hij.
De eerste lichting wordt vanaf nu tot en met einde juli verdeeld. Een onderscheid tussen fietsende mannen en vrouwen is er amper, maar opvallend is dat de professoren, het zelfstandig academisch personeel, beduidend minder fietsen bestelden dan de assistenten en administratieve personeelsleden. Ook valt op dat het vooral de personeelsleden die op de campussen van Heverlee werken zijn die een fiets bestelden. Bovendien laten de exacte wetenschappers hun collega's van de humane wetenschappen ver achter zich.
'Onze personeelsleden doen het al goed in de statistieken voor woon-werkverkeer. Ongeveer een kwart gaat fietsend naar het werk. Dat is beduidend beter dan het Vlaamse gemiddelde, maar we maken ons sterk dat we kunnen stijgen naar dertig procent', zegt Paesen.
Het hele 2WD kost de unief een half miljoen euro. Vlaams Minister voor Mobiliteit Kathleen Van Brempt (SP.A) past hetzelfde bedrag bij uit het Pendelfonds. Naast de fietsen is er ook geld voor fietsrekken en douches. Nu nog afwachten of de blinkende tweewielers bestand zijn tegen fietsendiefstal, tot nader order dé gesel van fietsminnend Leuven. (bron: Het Nieuwsblad - regio Leuven)