zaterdag, juli 01, 2006

ons opzet

(laatst geactualiseerd op 10/04/2008 door Wouter)

Hieronder geven we wat meer uitleg over wie we zijn, wat we doen en hoe we onze fietstochtjes naar Brussel aanpakken.

Wat?
Een gezellige fietstocht in groep vanuit Leuven naar de werkplek in Brussel. En 's avonds natuurlijk in de omgekeerde richting. We proberen het nuttige aan het aangename te koppelen: je moet je toch naar je werk begeven, maar waarom dan af en toe niet op een beetje inspannende (een beetje beweging kan geen kwaad), maar ontspannende manier... het moet gezellig blijven. Onze avonturen van onderweg kan je natuurlijk volgen via deze weblog.

Traject?
Een enkele rit is ongeveer 33 kilometer. De route die we meestal nemen, loopt voor 80% over autovrije of heel rustige wegen. Ook in Brussel moeten we ons niet echt in druk of gevaarlijk verkeer murwen. Het aantal klimmende meters is heel beperkt: slechts een paar klimmetjes, als je die zo al zou mogen noemen... Momenteel is de route die wij volgen enkel nog maar door ons beschreven en nog niet bewegwijzerd, alhoewel dit in de toekomst mogelijks wel nog zou gebeuren. Voorlopig is de makkelijkste manier om de route te leren kennen dus gewoon eens meefietsen. Bovendien hebben we hier en daar nog wat alternatieven in de route en nemen we ook heel soms wel eens een totaal andere route.

Tempo?
Wij rijden met gewone fietsen en passen ons tempo altijd aan aan de traagste in de groep. Ons motto is: samen uit, samen thuis! Afhankelijk van wie er mee rijdt, wordt er dus al wat sneller of trager gereden, maar reken op ongeveer anderhalf uur voor een enkele rit. Er is ook al geëxperimenteerd door mee te rijden tot in Zaventem en vandaar het laatste stuk dan met de trein te doen.

Vertrek?
We vertrekken 's morgens normaal rond zeven uur in Leuven op het Joanna-Maria Artoisplein, dit is het rondpunt aan de gebouwen van de Stella en het Novotel. Alternatieve tijdstippen en oppikplaatsen zijn voorzien voor de mensen van Wilsele, Herent,... Afhankelijk van wie er mee rijdt, kan het vertrekuur ook al eens verschuiven naar half acht of later.

Terug?
Voor de terugrit is het vertrekpunt meestal het Ferrarisgebouw of verderop op de Haachtsesteenweg. Het vertrekuur voor de terugtocht wordt afgesproken tussen degenen die mee terugrijden en ligt meestal ergens rond kwart na vier of half vijf, maar soms ook later. En ook hier zijn er weer alternatieve tijdstippen en oppikplaatsen voorzien voor mensen die elders in Brussel werken.

Seizoen?
De afgelopen jaren liep ons fietsseizoen zo ergens van rond de paasvakantie tot eind september. Het zwaartepunt zal echter altijd blijven liggen op de dagen dat het echt goed weer is. In de lente en de zomer proberen we dan toch minstens één keer per week te fietsen. Bij het prikken van een datum houden we uiteraard wel telkens rekening met de weersverwachtingen, maar eens uiteindelijk afgesproken gaat de tocht wel sowieso door.

Zweet?
Hoe je het nu draait of keert, traag fietst of snel fietst, je gaat toch in het zweet staan, de ene keer misschien wat meer dan de andere keer, maar toch... Wij maken in ieder geval steevast gebruik van de douches op -1 in het Graaf de Ferrarisgebouw. Als je een locker hebt op -1 kan je eventueel de dag voordien je werkoutfit daar hangen, maar de meesten nemen de werktenue gewoon mee op de bagagedrager of in de fietszak. Ook in het Hendrik Consciencegebouw, het Ellipsegebouw en in het Boudewijngebouw zijn er doucheruimtes met lockers op niveau -1B (Conscience), -1 (Ellipse) en 1 (Boudewijn).

Werking?
Wij hebben een mailinglist waarop hoofdzakelijk ambtenaren van de Vlaamse overheid staan. Deze lijst staat echter open voor iedereen: werknemers bij andere organisaties of bedrijven in of rond Brussel, vrijetijdsfietsers, studenten, éénmalige meefietsers,... Het principe van de mailinglist is vrij eenvoudig. Iemand laat weten wanneer hij of zij goesting heeft om een keer te fietsen en dan wordt er een oproep gelanceerd naar de mailinglist. Degenen die goesting hebben om mee te fietsen op het voorgestelde moment, laten dan iets van zich horen, kwestie van te weten op wie we waar moeten wachten. Als we niets van je horen, dan gaan we ervan uit dat je niet meefietst (en nee, we hoeven geenszins te weten waarom je niet mee wil/kan). En ben je de mailinglist beu, dan laat je het gewoon even weten en schrappen we je weer. Zo simpel gaat dat.

Praktijk?
Sommigen op de mailinglijst slaan al eens een heel jaar over of hebben nog maar één of enkele keren meegefietst, anderen fietsen enkel mee op zonnige zomerdagen, nog anderen om praktische redenen enkel tijdens de schoolvakanties van de kinderen, terwijl nog anderen dan weer min of meer een 'harde kern' vormen en telkens als het past proberen mee te rijden. Sommigen rijden mee op de ene dag en rijden mee terug op een andere dag, sommigen rijden enkel mee heen en kiezen voor de terugweg hun eigen uur en route, terwijl nog anderen niet alleen met de groep meefietsen, maar ook daarbuiten nog wel eens alleen het traject doen. Voor iedere smaak of goesting dus wel wat wils. Eigenlijk is alles dus nogal flexibel met de bedoeling zoveel mogelijk mensen de kans te geven om mee te fietsen.

Pech?
De route die wij meestal volgen, loopt ongeveer parallel met de spoorweg Leuven-Zaventem. Bij (erge) pech, vermoeidheid of gelijk wat is een spoorwegstation dus nooit ver uit de buurt.

Vragen?
Indien je nog vragen hebt, mag je steeds emailen naar woflo@yahoo.com (Wouter).
Meer info over onze route vind je alvast hier.

(Deze post werd het laatst bijgewerkt door Wouter op 10.04.2008)