maandag, februari 27, 2006

Er wordt wel gefietst, maar voorlopig niet tss L&B

We probeerden ons gisteren alvast wat op te warmen, maar dat viel niet mee! Als we meer dan 10°C hebben en het blijft droog, beginnen we er terug aan! Misschien volgende week al?

donderdag, februari 09, 2006

Fietssuggestiestroken in Vossem

Voor wie eens een ommetje wenst te maken op (terug)weg (van) naar Brussel ;-)

De provincieraad van Vlaams-Brabant heeft het voorstel van gedeputeerde Julien Dekeyser (VLD) goedgekeurd om de geplande fietssuggestiestroken in Vossem te subsidiëren.

De nieuwe fietssuggestiestroken aan de Hondsbergen maken deel uit van het provinciaal fietsroutenetwerk. Hondsbergen vormt de verbinding tussen de dorpskernen van Leefdaal en Vossem. De fietsroute loopt parallel met de Tervuursesteenweg. Dit is een rustigere alternatieve route.

Omdat er onvoldoende ruimte is voor de aanleg van echte fietspaden, koos de gemeente voor fietssuggestiestroken op de rijweg. De provincie voorziet hiervoor dertig percent subsidies. Dat komt neer op zesduizend euro. Voor de voetgangers zijn er wel aparte voetpaden. De volledige heraanleg gebeurt tijdens de rioleringswerken.

De fietssuggestiestroken beginnen aan de gemeentegrens met Bertem, vlak voorbij een wegversmalling. Ze worden aangelegd in asfalt en zijn 1,20 meter breed. Auto's mogen over de suggestiestroken rijden, maar moeten oppassen voor fietsers.
(bron Het Nieuwsblad 09.02.2006)

woensdag, februari 08, 2006

Bicycletas

Ubate - Colombia

dinsdag, februari 07, 2006

Peters en meters onderhouden (fiets)paden

Het wandel- en fietstoerisme zit in Vlaams-Brabant in de lift. Na een aantal wandelinitiatieven, vooral in de Groene Gordel rond Brussel, komt de komende maanden het fietsknooppuntennetwerk in Oost-Brabant aan bod. Toerisme Vlaams-Brabant, Opbouwwerk Igo-Leuven en Opbouwwerk Haviland, vierden de peters en meters, die instaan voor de controle van de wandel- en fietsroutes.

Volgens provinciaal gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts (CD&V) gaat het goed met het zachte toerisme in Vlaams-Brabant. "Stilaan werken we onze achterstand weg ten opzichte van andere provincies. Op het vlak van wandelingen moeten we voor niemand onderdoen. De financiële injectie van de jongste jaren werpen hun vruchten af. De cijfers liegen er niet om. De komende jaren zullen we het budget voor toerisme flink optrekken", aldus Olbrechts. Die woorden vielen niet in dovemansoren bij de Ed Gooris, diensthoofd toerisme voor Vlaams-Brabant en zijn medewerkers.

Het succes van de wandelingen, en weldra ook van de fietsroutes, is voor een groot stuk het gevolg van de bundeling in handige fiets- en wandelgidsen. "Voor de rest is het de grote verdienste van de peters en de meters die jaarlijks verschillende keren de routes controleren en de gebreken overmaken aan Igo of Opbouwwerk Haviland".

Eddy Merckx spoorloos
"Ploegen, meestal samengesteld uit langdurig werklozen, trekken er daarna op uit om de gebreken te herstellen. Het toenemend aantal routes zorgt voor een sterke stijging van het aantal peters en meters en daar zijn we tevreden over", aldus Olbrechts.

Ruim tweehonderd peters en meters werden in de bloemen gezet voor hun controlebeurten van het voorbije jaar. "Dat is nodig want soms worden bordjes moedwillig weggehaald of beschadigd. Het vervangen van de bordjes langs de Eddy Merckxroute is verschillende keren per jaar nodig. Het zijn verzamelobjecten. In de buurt van Landen krijgen we regelmatig berichten dat jagers de bordjes gebruiken als schietschijf", klinkt het bij de Igo- Leuven en Opbouwwerk Haviland.

Het aantal peters en meters stijgt jaarlijks. Het afgelopen jaar werd het Vlaams-Brabantse fietsknooppuntnetwerk vijftig kilometer langer in het noorden van de Brabantse Kouters langs de grens met de provincie Antwerpen en nog eens evenveel in het Oosten van het Hageland langs de grens met Limburg. Er was ook de vaste bewegwijzering van de Breugelroute in het Pajottenland en het parcours van de Gordel door de Groene Gordel. Er kwamen achttien nieuwe wandelingen, goed voor honderd tachtig kilometer wandelingen in de Demervallei en twintig wandelingen in Noord-Dijleland.

Spanje en terug
"De peters en de meters controleren nu 4.400 kilometer fiets- en wandelroutes. Dat is de afstand naar het zuiden van Spanje en terug. Ook nog eens 21.000 borden, 300 overzichtsborden en 250 picknicktafels en rustbanken", aldus Olbrechts.
(bron Het Nieuwsblad 07.02.06)

maandag, februari 06, 2006

Veiliger fietsen in Leuven dankzij fietskaart

De stad Leuven lanceert binnenkort een fietsroutekaart met veilige routes. "De bedoeling is dat fietsers veilige wegen leren kennen zodat ze niet noodzakelijk langs drukke banen moeten rijden", zegt schepen van Mobiliteitsplanning Karin Brouwers (CD&V). De kaart vermeldt ook welke gevaarlijke knelpunten er in de nabije toekomst aangepakt worden. De fietskaart wordt officieel voorgesteld tijdens de week van de zachte weggebruiker tussen 6 en 14 mei.
Jeroen Vissenaekens: "We willen de kaart massaal verdelen onder de Leuvenaars. Met de fietsroutekaart kan iedereen zelf de veiligste fietsweg uitzoeken", zegt schepen Karin Brouwers. "Soms is het beter om een omweg dan het kortste alternatief langs een drukke weg te nemen. Op een eenvoudige manier zal je op de kaart kunnen lezen welke routes veilig zijn en welke straten je als fietser beter vermijdt".
Het stadsbestuur verzamelde de informatie op basis van een enquête. "Daarin vroegen we de mensen om de routes die ze vaak gebruiken in detail te beschrijven, en uit te leggen of ze veilig zijn of niet. We kregen maar liefst 360 reacties. We schakelden jobstudenten in om bepaalde trajecten met de fiets uit te testen. Ook hun bevindingen hebben we gebruikt om de kaart op te stellen".
Het is de bedoeling om de kaart geregeld bij te werken. "Er zijn vaak wegwerkzaamheden. Sommige verkeerssituaties veranderen bovendien. Daarom is het nodig is om nu en dan een nieuwe kaart te maken". De kaart vermeldt tevens welke gevaarlijke punten er aangepakt zullen worden. "We zijn van plan om het aantal fietspaden te verbeteren en uit te breiden", zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (SP.A). "Andere straten worden fietsvriendelijker gemaakt door bijvoorbeeld fietsopstelstroken aan de verkeerslichten aan te leggen. We willen ook een gemakkelijker en veiliger systeem invoeren om fietsen te stallen. Het gaat om een U-vormige constructie, zoals er al een aantal staan, bijvoorbeeld in de Jan Stasstraat".

Fietspaden die in de toekomst verbeterd worden:
- Jan Vranckxpad aan de Koning Albertstraat (Kessel-Lo)
- Sportpleinpad tussen Richard-Valvekenstraat en Rerum Novarumlaan (Kessel-Lo)
- Steenpoortcomplex tussen Lotharingestraat en Half Maartstraat (Leuven)
- Lovense Voetpad tussen Lodreef en Koetsweg (Kessel-Lo)
- Pad tussen Holsbeeksesteenweg en Op De Vliet (Kessel-Lo)
- Pad tussen Steenbakkerijstraat en Koetsweg (Kessel-Lo)
- Terbankstraat tussen Gasthuisberg en E 314 (Heverlee)
- Verbreding Vuntpad (Wilsele)
- Pad tussen Abdijstraat en Meerdaalboslaan (Heverlee)
Ook een aantal gewone straten wordt fietsvriendelijker gemaakt.
Er komen fietspaden in de Koning Albertlaan in Kessel-Lo.

Toch leuk als er gevolg wordt gegeven aan de opmerkingen die je gaf in een naamloze enquete ;-)
(bron Het Laatste Nieuws 06.02.2006)