dinsdag, februari 07, 2006

Peters en meters onderhouden (fiets)paden

Het wandel- en fietstoerisme zit in Vlaams-Brabant in de lift. Na een aantal wandelinitiatieven, vooral in de Groene Gordel rond Brussel, komt de komende maanden het fietsknooppuntennetwerk in Oost-Brabant aan bod. Toerisme Vlaams-Brabant, Opbouwwerk Igo-Leuven en Opbouwwerk Haviland, vierden de peters en meters, die instaan voor de controle van de wandel- en fietsroutes.

Volgens provinciaal gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts (CD&V) gaat het goed met het zachte toerisme in Vlaams-Brabant. "Stilaan werken we onze achterstand weg ten opzichte van andere provincies. Op het vlak van wandelingen moeten we voor niemand onderdoen. De financiële injectie van de jongste jaren werpen hun vruchten af. De cijfers liegen er niet om. De komende jaren zullen we het budget voor toerisme flink optrekken", aldus Olbrechts. Die woorden vielen niet in dovemansoren bij de Ed Gooris, diensthoofd toerisme voor Vlaams-Brabant en zijn medewerkers.

Het succes van de wandelingen, en weldra ook van de fietsroutes, is voor een groot stuk het gevolg van de bundeling in handige fiets- en wandelgidsen. "Voor de rest is het de grote verdienste van de peters en de meters die jaarlijks verschillende keren de routes controleren en de gebreken overmaken aan Igo of Opbouwwerk Haviland".

Eddy Merckx spoorloos
"Ploegen, meestal samengesteld uit langdurig werklozen, trekken er daarna op uit om de gebreken te herstellen. Het toenemend aantal routes zorgt voor een sterke stijging van het aantal peters en meters en daar zijn we tevreden over", aldus Olbrechts.

Ruim tweehonderd peters en meters werden in de bloemen gezet voor hun controlebeurten van het voorbije jaar. "Dat is nodig want soms worden bordjes moedwillig weggehaald of beschadigd. Het vervangen van de bordjes langs de Eddy Merckxroute is verschillende keren per jaar nodig. Het zijn verzamelobjecten. In de buurt van Landen krijgen we regelmatig berichten dat jagers de bordjes gebruiken als schietschijf", klinkt het bij de Igo- Leuven en Opbouwwerk Haviland.

Het aantal peters en meters stijgt jaarlijks. Het afgelopen jaar werd het Vlaams-Brabantse fietsknooppuntnetwerk vijftig kilometer langer in het noorden van de Brabantse Kouters langs de grens met de provincie Antwerpen en nog eens evenveel in het Oosten van het Hageland langs de grens met Limburg. Er was ook de vaste bewegwijzering van de Breugelroute in het Pajottenland en het parcours van de Gordel door de Groene Gordel. Er kwamen achttien nieuwe wandelingen, goed voor honderd tachtig kilometer wandelingen in de Demervallei en twintig wandelingen in Noord-Dijleland.

Spanje en terug
"De peters en de meters controleren nu 4.400 kilometer fiets- en wandelroutes. Dat is de afstand naar het zuiden van Spanje en terug. Ook nog eens 21.000 borden, 300 overzichtsborden en 250 picknicktafels en rustbanken", aldus Olbrechts.
(bron Het Nieuwsblad 07.02.06)