maandag, februari 06, 2006

Veiliger fietsen in Leuven dankzij fietskaart

De stad Leuven lanceert binnenkort een fietsroutekaart met veilige routes. "De bedoeling is dat fietsers veilige wegen leren kennen zodat ze niet noodzakelijk langs drukke banen moeten rijden", zegt schepen van Mobiliteitsplanning Karin Brouwers (CD&V). De kaart vermeldt ook welke gevaarlijke knelpunten er in de nabije toekomst aangepakt worden. De fietskaart wordt officieel voorgesteld tijdens de week van de zachte weggebruiker tussen 6 en 14 mei.
Jeroen Vissenaekens: "We willen de kaart massaal verdelen onder de Leuvenaars. Met de fietsroutekaart kan iedereen zelf de veiligste fietsweg uitzoeken", zegt schepen Karin Brouwers. "Soms is het beter om een omweg dan het kortste alternatief langs een drukke weg te nemen. Op een eenvoudige manier zal je op de kaart kunnen lezen welke routes veilig zijn en welke straten je als fietser beter vermijdt".
Het stadsbestuur verzamelde de informatie op basis van een enquête. "Daarin vroegen we de mensen om de routes die ze vaak gebruiken in detail te beschrijven, en uit te leggen of ze veilig zijn of niet. We kregen maar liefst 360 reacties. We schakelden jobstudenten in om bepaalde trajecten met de fiets uit te testen. Ook hun bevindingen hebben we gebruikt om de kaart op te stellen".
Het is de bedoeling om de kaart geregeld bij te werken. "Er zijn vaak wegwerkzaamheden. Sommige verkeerssituaties veranderen bovendien. Daarom is het nodig is om nu en dan een nieuwe kaart te maken". De kaart vermeldt tevens welke gevaarlijke punten er aangepakt zullen worden. "We zijn van plan om het aantal fietspaden te verbeteren en uit te breiden", zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (SP.A). "Andere straten worden fietsvriendelijker gemaakt door bijvoorbeeld fietsopstelstroken aan de verkeerslichten aan te leggen. We willen ook een gemakkelijker en veiliger systeem invoeren om fietsen te stallen. Het gaat om een U-vormige constructie, zoals er al een aantal staan, bijvoorbeeld in de Jan Stasstraat".

Fietspaden die in de toekomst verbeterd worden:
- Jan Vranckxpad aan de Koning Albertstraat (Kessel-Lo)
- Sportpleinpad tussen Richard-Valvekenstraat en Rerum Novarumlaan (Kessel-Lo)
- Steenpoortcomplex tussen Lotharingestraat en Half Maartstraat (Leuven)
- Lovense Voetpad tussen Lodreef en Koetsweg (Kessel-Lo)
- Pad tussen Holsbeeksesteenweg en Op De Vliet (Kessel-Lo)
- Pad tussen Steenbakkerijstraat en Koetsweg (Kessel-Lo)
- Terbankstraat tussen Gasthuisberg en E 314 (Heverlee)
- Verbreding Vuntpad (Wilsele)
- Pad tussen Abdijstraat en Meerdaalboslaan (Heverlee)
Ook een aantal gewone straten wordt fietsvriendelijker gemaakt.
Er komen fietspaden in de Koning Albertlaan in Kessel-Lo.

Toch leuk als er gevolg wordt gegeven aan de opmerkingen die je gaf in een naamloze enquete ;-)
(bron Het Laatste Nieuws 06.02.2006)