donderdag, juli 27, 2006

spotter

Tijdens m'n terugrit gisteren langs Zaventem (in de bocht van Nossegem) kon ik nog eens vliegtuigen van dichtbij spotten. Ik was er niet alleen, er waren een 10-tal echte spotters druk aan het fotograferen. Eigenlijk wist ik helemaal niet hoe zo iets in z'n werk ging en ben ik het dan maar gaan vragen aan een spotter. Een van hen, Laurent, wist me te vertellen dat deze landingsbaan enkel gebruikt wordt bij noordenwind of noord-oostwind, in zo'n 20% van alle landingen. Vroeger landde men blijkbaar nog minder langs deze kant maar wegens het spreidingsplan is dat toegenomen.
Een spotter fotografeert de registratienummers van een vliegtuig en wisselt deze gegevens uit via het internet met collega's-spotters.

Laurent wist me te vertellen dat er op deze plaats in Zaventem maar weinig spotters komen in vergelijking met andere luchthavens zoals Schiphol of Düsseldorf, waar er gemiddeld steevast 200 spotters aan het werk zijn en er tevens faciliteiten zijn zoals parking, toiletten, resto's, etc. enkel en alleen voor de spotters.
Tijdens ons praatje was het meest opmerkelijke vliegtuig voor hem een kleine Avro RJ85 die volledig wit was en blijkbaar voor groot onderhoud binnenmoest. Ik was meer onder de indruk van een grote cargo-boeiing van Saudi-Arabië.

woensdag, juli 26, 2006

fietsoversteken aan Zavelstraat en Kouterstraat in Kortenberg

De deputatie van Vlaams-Brabant heeft beslist om aan de gemeente Kortenberg 30% subsidies toe te kennen voor de aanleg van twee fietsoversteekplaatsen aan de Kouterstraat en de Zavelstraat in Kortenberg. Voor dit project werd een provinciale subsidie van 11.215,50 euro goedgekeurd. De beide kruispunten zijn gelegen op een hoofdroute in het fietsroutenetwerk, namelijk deze die gelegen is langs de HST-spoorlijn. In 2003 kende de provincie al 183.255 euro subsidie toe aan de gemeente Kortenberg voor de aanleg van de ´HST-fietsroute´ zelf. Deze is ondertussen gerealiseerd in samenwerking met TUC-rail. Men kan nu al fietsen van Leuven tot Zaventem, grotendeels langs volledig autovrije fietswegen.Meermaals werd de vraag gesteld of het niet mogelijk was door de talud van de bruggen over de spoorlijn fietserstunnels te voorzien. Mocht dit bij de HST-werken zelf zo uitgevoerd zijn, dan zou het comfort voor de fietsers op de hoofdroute nu hoger liggen (geen omrijfactor). Deze ingrijpende tunnelwerken achteraf nog uitvoeren is technisch gezien niet evident en ook financieel moeilijk haalbaar. De beveiliging van de oversteekplaatsen zelf is wel realistisch.Aan de Kouterstraat komt een plateau met een fietsoversteek van 6 meter breed voor beide richtingen samen. Via een schuine oprijborduur zal men vlotter en veiliger kunnen oversteken. Aan de Zavelstraat komen 2 oversteken en wordt het volledige kruispunt heraangelegd.

dinsdag, juli 25, 2006

vouwfiets

We willen met onze afdeling op het werk een vouwfiets aankopen om de afstand tussen de bestemming van de dienstreis en het station of de bushalte te verkorten of te versnellen. Wie heeft nuttige tips voor de aankoop van zo'n fiets ? We moeten alvast rekening houden dat er verschillende collega's deze fiets zullen gebruiken en we dus op zoek zijn naar een degelijk universeel exemplaar. Post je reactie bij de commentaar !

woensdag, juli 19, 2006

verjaardag

Gefietst bestaat 1 jaar ! Dag op dag een jaar geleden ben ik begonnen met deze weblog.
Eerst zelf met een paar berichtjes en foto's, meer uit onnozeliteit, maar langzaamaan ook wat informatiever en interessanter voor de medemens. Na een paar weken kwamen er ook al vlug vele interessante berichtjes en foto's bij van collega's-fietsers Kato, Bert, Björn en Wim.
Op dit moment tellen we meer dan 60 berichten en een heleboel interessante info. Doorheen het jaar hebben er zich ook een paar nieuwe fietsers aangemeld, oa. via deze weblog. Ik wou gisteren dezelfde foto nemen als een jaar terug, maar dat is me niet gelukt. Ik bezorg jullie dan maar deze, geen donkere wolken deze morgen, maar wel een serieuze portie zomersmog.


Als je vanuit Zaventem al dalend Brussel binnenrijdt kun je het op een aantal plaatsen goed zien. De cocktail van fijn stof, ozon, stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen is dezer dagen alarmerend. Vandaag is de kans ook groot dat de alarmdrempel van 240 µg/m³ voor ozon wordt overschreden. 't Wordt dringend tijd dat men bij de oorzaken hiervan eens serieus blijft stil staan. Stad Brussel heeft een aantal maatregelen in petto, maar ook het Vlaamse gewest én de werkgevers mogen niet achterblijven. Je ziet nog steeds (ook tijdens de zomermaanden) massa's leasingwagens richting Brussel aanschuiven. Ik vraag me steeds af waar zo'n chauffeur de voldoening van het aanschuiven kan terugvinden. Een gekoelde trein of (en vooral) de fiets zijn ideale én dikwijls snellere alternatieven als je niet te ver van je werkt woont.

maandag, juli 03, 2006

LBL : Na Google Earth nu ook in Google Maps

Dankzij een GPS-gestuurd fietscomputertje en een handige website kan je het volledige stratenplan van Leuven-Brussel-Leuven nu ook op het web raadplegen.

De fietspaden langs de spoorlijn Leuven-Brussel staan wel nog niet op de kaart, net zo min als de spoorbocht van Nossegem - zoals uit onderstaand kaartje trouwens blijkt.



Dus af en toe lijkt het wel of we door de velden fietsen - maar dat is slechts schijn. Op enkele tijdelijke wegenwerken na is alles verhard.

zaterdag, juli 01, 2006

ons opzet

(laatst geactualiseerd op 10/04/2008 door Wouter)

Hieronder geven we wat meer uitleg over wie we zijn, wat we doen en hoe we onze fietstochtjes naar Brussel aanpakken.

Wat?
Een gezellige fietstocht in groep vanuit Leuven naar de werkplek in Brussel. En 's avonds natuurlijk in de omgekeerde richting. We proberen het nuttige aan het aangename te koppelen: je moet je toch naar je werk begeven, maar waarom dan af en toe niet op een beetje inspannende (een beetje beweging kan geen kwaad), maar ontspannende manier... het moet gezellig blijven. Onze avonturen van onderweg kan je natuurlijk volgen via deze weblog.

Traject?
Een enkele rit is ongeveer 33 kilometer. De route die we meestal nemen, loopt voor 80% over autovrije of heel rustige wegen. Ook in Brussel moeten we ons niet echt in druk of gevaarlijk verkeer murwen. Het aantal klimmende meters is heel beperkt: slechts een paar klimmetjes, als je die zo al zou mogen noemen... Momenteel is de route die wij volgen enkel nog maar door ons beschreven en nog niet bewegwijzerd, alhoewel dit in de toekomst mogelijks wel nog zou gebeuren. Voorlopig is de makkelijkste manier om de route te leren kennen dus gewoon eens meefietsen. Bovendien hebben we hier en daar nog wat alternatieven in de route en nemen we ook heel soms wel eens een totaal andere route.

Tempo?
Wij rijden met gewone fietsen en passen ons tempo altijd aan aan de traagste in de groep. Ons motto is: samen uit, samen thuis! Afhankelijk van wie er mee rijdt, wordt er dus al wat sneller of trager gereden, maar reken op ongeveer anderhalf uur voor een enkele rit. Er is ook al geëxperimenteerd door mee te rijden tot in Zaventem en vandaar het laatste stuk dan met de trein te doen.

Vertrek?
We vertrekken 's morgens normaal rond zeven uur in Leuven op het Joanna-Maria Artoisplein, dit is het rondpunt aan de gebouwen van de Stella en het Novotel. Alternatieve tijdstippen en oppikplaatsen zijn voorzien voor de mensen van Wilsele, Herent,... Afhankelijk van wie er mee rijdt, kan het vertrekuur ook al eens verschuiven naar half acht of later.

Terug?
Voor de terugrit is het vertrekpunt meestal het Ferrarisgebouw of verderop op de Haachtsesteenweg. Het vertrekuur voor de terugtocht wordt afgesproken tussen degenen die mee terugrijden en ligt meestal ergens rond kwart na vier of half vijf, maar soms ook later. En ook hier zijn er weer alternatieve tijdstippen en oppikplaatsen voorzien voor mensen die elders in Brussel werken.

Seizoen?
De afgelopen jaren liep ons fietsseizoen zo ergens van rond de paasvakantie tot eind september. Het zwaartepunt zal echter altijd blijven liggen op de dagen dat het echt goed weer is. In de lente en de zomer proberen we dan toch minstens één keer per week te fietsen. Bij het prikken van een datum houden we uiteraard wel telkens rekening met de weersverwachtingen, maar eens uiteindelijk afgesproken gaat de tocht wel sowieso door.

Zweet?
Hoe je het nu draait of keert, traag fietst of snel fietst, je gaat toch in het zweet staan, de ene keer misschien wat meer dan de andere keer, maar toch... Wij maken in ieder geval steevast gebruik van de douches op -1 in het Graaf de Ferrarisgebouw. Als je een locker hebt op -1 kan je eventueel de dag voordien je werkoutfit daar hangen, maar de meesten nemen de werktenue gewoon mee op de bagagedrager of in de fietszak. Ook in het Hendrik Consciencegebouw, het Ellipsegebouw en in het Boudewijngebouw zijn er doucheruimtes met lockers op niveau -1B (Conscience), -1 (Ellipse) en 1 (Boudewijn).

Werking?
Wij hebben een mailinglist waarop hoofdzakelijk ambtenaren van de Vlaamse overheid staan. Deze lijst staat echter open voor iedereen: werknemers bij andere organisaties of bedrijven in of rond Brussel, vrijetijdsfietsers, studenten, éénmalige meefietsers,... Het principe van de mailinglist is vrij eenvoudig. Iemand laat weten wanneer hij of zij goesting heeft om een keer te fietsen en dan wordt er een oproep gelanceerd naar de mailinglist. Degenen die goesting hebben om mee te fietsen op het voorgestelde moment, laten dan iets van zich horen, kwestie van te weten op wie we waar moeten wachten. Als we niets van je horen, dan gaan we ervan uit dat je niet meefietst (en nee, we hoeven geenszins te weten waarom je niet mee wil/kan). En ben je de mailinglist beu, dan laat je het gewoon even weten en schrappen we je weer. Zo simpel gaat dat.

Praktijk?
Sommigen op de mailinglijst slaan al eens een heel jaar over of hebben nog maar één of enkele keren meegefietst, anderen fietsen enkel mee op zonnige zomerdagen, nog anderen om praktische redenen enkel tijdens de schoolvakanties van de kinderen, terwijl nog anderen dan weer min of meer een 'harde kern' vormen en telkens als het past proberen mee te rijden. Sommigen rijden mee op de ene dag en rijden mee terug op een andere dag, sommigen rijden enkel mee heen en kiezen voor de terugweg hun eigen uur en route, terwijl nog anderen niet alleen met de groep meefietsen, maar ook daarbuiten nog wel eens alleen het traject doen. Voor iedere smaak of goesting dus wel wat wils. Eigenlijk is alles dus nogal flexibel met de bedoeling zoveel mogelijk mensen de kans te geven om mee te fietsen.

Pech?
De route die wij meestal volgen, loopt ongeveer parallel met de spoorweg Leuven-Zaventem. Bij (erge) pech, vermoeidheid of gelijk wat is een spoorwegstation dus nooit ver uit de buurt.

Vragen?
Indien je nog vragen hebt, mag je steeds emailen naar woflo@yahoo.com (Wouter).
Meer info over onze route vind je alvast hier.

(Deze post werd het laatst bijgewerkt door Wouter op 10.04.2008)