donderdag, februari 28, 2008

Vi-tessen door het Leuvense

Dirk Delvaux is de eerste fietskoerier in Leuven en daar maken wij graag wat reclame voor !
Vanaf 1 april '08 is er niemand die beter Leuven zal kennen dan Dirk, want vanaf dan kun je bij hem terecht voor het bezorgen van documenten en pakjes tot 20kg.
Op zijn website kun je alle info terugvinden. Veel succes Dirk !

maandag, februari 25, 2008

werken paden provinciehuis


Op maandagochtend 18 februari 2008 startte de werken rond het provinciehuis. Dat is vooral goed nieuws voor de fietsers en de voetgangers die in de loop van de voorafgaande jaren zich met moeite over de kasseien konden verplaatsen.

De oude, met kasseien geplaveide toegangswegen, van en naar het provinciehuis worden vanaf 22 februari vervangen door grijze en rode tegels. Deze grote tegels zijn comfortabel in het gebruik voor fietsers en voetgangers. De tegels zelfs zijn vlak en antislip. Het fiets- en voetgangerspad van het station richting Tiensepoort is in totaal 6 meter breed.

Bij de veranderingswerken gaat ook veel aandacht uit naar de toegankelijkheid van het gebouwen voor personen met een handicap. Naast de grote lindeboom komen in de Kleine Rijselstraat drie parkeerplaatsen voor personen met een handicap. Waar nodig worden hulptegels voorzien voor slechtzienden.

Een nieuwe fietsenstalling wordt voorzien ter hoogte van de langsgevel van ons gebouw.

De werken zelf worden ten laatste afgerond op donderdag 20 maart 2008. Op die dag wordt ook het kunstwerk van Rik Poot officieel ingehuldigd op het plein.

woensdag, februari 20, 2008

letterlijk NIMBY - Petitie tegen fietspad

kessel-lo

Op de Diestesteenweg en in de Platte-lostraat in Kessel-lo is een petitie rondgegaan waarmee de bewoners protesteren tegen de komst van een fietspad tussen hun tuinen. Het gaat om de verlenging van het Jan Vranckxpad tot aan de Diestsetsteenweg.

kirsten bosmans

Het Jan Vranckxpad is een alternatieve fietsroute tussen Kessel-lo en Linden, een veilig pad zonder auto's en ander gemotoriseerd verkeer. Na veel discussies en toegevingen werd het deel tussen de Désiré Mellaertsstraat en de Heidebergstraat aangelegd. Nu wil de stad het pad doortrekken richting Diestsesteenweg. Op termijn wordt het ook langs de andere kant verlengd tot aan de Martelarenlaan, waar het kan aansluiten op de fietsbrug over de sporen.

«Voor de vorige delen hebben we bloed, zweet en tranen gelaten», zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (sp.a). «Maar het ligt er en praktisch iedereen is tevreden. Vooral de aanvankelijke tegenstanders. Nu begint het onderhandelingsproces voor het volgende deel. Een tijd geleden hebben we al eens met de buurt gesproken, en toen kwamen er weinig negatieve reacties. Maar intussen is er al een petitie rondgegaan. Ik verwacht dus toch wat tegenkanting bij de gesprekken. Jammer, want de tuinen zijn daar heel lang. En veel zijn ze niet waard, want het is een parkzone. De eerste fase van de werken kan snel gaan. Dan trekken we het pad door van de begraafplaats (Heidebergstraat) tot aan het Wimmershofpad. Pas daarna gaan we door tot aan de steenweg. En dat kan een tijdje duren.»

Poortjes plaatsen

Volgens de buurt rekent de stad op vier jaar. Niet verwonderlijk, gezien de tegenkanting. Bijna dertig mensen tekenden de petitie. «Het is een heel gedoe», zucht Roger Kumps, die op de Diestsesteenweg woont en de petitie startte. «De tuinen lopen niet allemaal gelijk, dus is het heel moeilijk er netjes in het midden een pad door te trekken. Bij verschillende mensen komt het pad in het midden van de tuin te liggen. Die moeten poortjes plaatsen en het fietspad oversteken om achteraan in hun tuin te geraken. Tussen mijn perceel en het zogezegde fietspad ligt een stuk graanveld van 7,5 are. Wat moet daarmee gebeuren? Ik ga het echt niet kopen. En dan nog. Het fietspad langs de steenweg - parallel met het Jan Vranckxpad, op amper dertig meter afstand - is pas volledig vernieuwd. Waarom dan nog eens al dat geld en die moeite in een nieuw stukje fietspad stoppen?»



NIMBY = Not In My BackYard