maandag, april 30, 2007

BicyCity vanuit Leuven

Zin om naar Brussel te fietsen langs hoofdzakelijk verkeersvrije wegen?
In groep zodat je andere mensen kunt leren kennen ?
Goesting om ook eens een stukje autostrade en kleine ring te befietsen waar anders alleen auto's overheen zoeven ?
Zin om daarna deel te nemen aan het fietsfeest in het Jubelpark, naar muziek te luisteren, iets lekkers te eten en te drinken, kortom verder te genieten van de dag ?
FIETS DAN NU ZONDAG 6 MEI MEE NAAR BRUSSEL !
Vertrek om 10u aan het Martelarenplein (hoek Depot) aan een rustig tempo om tegen 12u in Jesus-eik te zijn waar om 12u45 de autostrade wordt opgereden. Meer info op de website van BicyCity, de route vanuit Leuven kun je hier terugvinden.

zondag, april 29, 2007

misty

vrijdag 27 april - 3 ambtenaren - beetje mist - fijne ochtendstond -
was het maar iedere dag zo een fijn weertje... (we mogen niet klagen in april)

vrijdag, april 20, 2007

Kamiel


Hier is ie dan: de reden waarom ik vorige zomer slechts 1x mee gefietst heb (het zou 2x geweest zijn als ik niet ook nog eens van de trap gevallen was). Vanaf juli ben ik normaal gezien weer van de partij!

long time no see

Na lange afwezigheid op het traject Leuven-Brussel-Leuven (wegens werken in Leuven) heb ik op donderdag 19 april 2007 toch de gelegenheid te baat genomen om het nuttige (volgen van een studievoormiddag te Brussel) te koppelen aan het aangename (L-B-L-en).

's Ochtends iets vroeger dan gewoonlijk opgestaan (boterhammetjes waren al gemaakt) m'n fietsplunje aangetrokken en door de mist (of was het nevel) vertrokken naar de plaats van afspraak.

Eerste collega fietser die toekwam aan de spoorwegbrug over de vaart: Bert "jij moet Björn zijn" iets later aangevuld met Harry en Wouter die we door al hun fluo al van ver hadden zien afkomen.
Andere fietsers die daar vertrokken bleken (veel) later (grotendeels) hetzelfde traject te volgen, maar dat wisten we toen natuurlijk nog niet.

Het traject liep grotendeels over de gekende wegen en bleek zelfs op verschillende punten veraangenaamd (betonstroken ipv zandbaantjes door de velden). Toen we Harry hadden afgeschud (moest een andere richting uit in Brussel) waren we helemaal ontketend. 't Is te zeggen Wouter en Bert wilden persé laten voelen dat zij wel -en ik niet- gewend waren om te L-B-L-en, Wouter snoepte zelfs voorrang af op ronde punten!

Heelhuids aangekomen -samen met de andere fietsers van eerder op de dag- nog snel een douchke genomen en op een drafje naar de studievoormiddag.
Na afloop van de studievoormiddag m'n buikje rondgegeten en door toedoen van Gunther (huisvesting?) het Ferraris binnengeraakt zonder papierwerk. Van 13 - 16u20 ex-collega's bezocht waarbij bij sommigen het weerzien hartelijk was, bij anderen koel (wie het schoentje past ...)

Om 16u30 stond Bert al te trappelen voor de terugrit en samen hebben we er een lap opgegeven. Dit was echter buiten Peter den MP gerekend, want die stuurde hardhandig -gedurende een 20tal minuten en om onduidelijke redenen- het gehele verkeer in de war en verdween dan spoorslags al fluitend. Bert's GPS loodste ons vervolgens foutloos langs onwaarschijnlijke locaties in Brussel (vrijstaande huisje met een landelijke tuin en een fantastisch uitzicht) de stad uit om ter hoogte van Zaventem aan te sluiten op de gekende route.

Op Bert's vraag of we over Herent dan wel langs de vaart zouden terugkeren antwoorde ik met de vraag of hij er iets voor voelde om langs vrienden te gaan om daar op 't terras iets te gaan drinken... Hij zei niet nee ;-)

Al fietsend Steven gebeld en die bleek toevallig net op thuisweg te zijn en zou alvast iets klaarzetten. Een kwartiertje later zaten we ontspannen met Steven op het terras te genieten van een bruine -respectievelijk witte- Chimay (één van de zes trapisten Belgische trapisten*) en kregen we van Eef nog olijven en blokjes kaas "omdat die toch op moesten"

Lang konden we echter niet blijven, want de eindstreep wachtte nog enkele kilometers verderop.

Vermoeid maar voldaan kwamen we iets later aan te Leuven.

Voor mij toch weer voor herhaling vatbaar ;-)

Björn

*de L-B-L-er die mij de andere 5 kan opnoemen kan bij ons op 't terras één van deze -of het nederlandse broertje- komen nuttigen op terugweg van Brussel ;-)
best vooraf even telefoneren ;-)

Tegen richting fietsen kost koppel 300 euro

Politie rekent één boete aan per bestuurder

Een koppel uit de buurt van Leuven sloeg tijdens een fietstochtje in de stad vorige week een straat in waar ze niet in mochten. Dat kost hen 150euro boete per persoon. Wij betalen maar één boete, zegt het koppel strijdvaardig.

Martine De Keyser is steeds niet helemaal bekomen van haar wedervaren met Leuvense arm der wet. ,,Omdat het vorige week vrijdag zo'n mooi weer was, lieten mijn echtgenoot en ik de wagen op stal en trokken met de fiets naar Leuven. Maar aan onze gezellige namiddag kwam een abrupt einde toen we de Charles Deberiotstraat inreden'', zegt De Keyser. In de straat die de Tiense- en de Naamsestraat met elkaar verbindt, stootte het nietsvermoedende koppel op enkele agenten. ,,Blijkbaar waren we zonder het te beseffen een eenrichtingsstraat ingereden in de verkeerde richting. De politieagenten namen de zaak ernstig en gaven ons een boete. We hadden ons verwacht aan een milde straf of een waarschuwing, maar kregen elk een boete voor een derderangsovertreding. Goed voor 300euro'', vertelt De Keyser.

Het koppel begrijpt de reactie van de politie niet. ,,Eén enkele boete voor ons twee lijkt me billijker. Gelukkig hebben wij geen kinderen anders hadden we nog meer kunnen ophoesten. Dan wil een mens eens iets voor het milieu doen. Als we met onze wagen diezelfde straat waren ingereden, hadden we maar 150euro moeten betalen. Het was de laatste keer dat wij met de fiets naar Leuven zijn gekomen.'' De Keyser voegt eraan toe dat ze bereid is om één boete te betalen. Dat heeft ze ook aan de Leuvense hoofdcommissaris in een brief meegedeeld.

Maar Michel Vanmeerbeek, de verkeerscommissaris van de Leuvense politie, is formeel. ,,De wetgever heeft bepaald dat aan het negeren van een verbodsbord voor iedere bestuurder van gelijk welk voertuig een boete van 150euro hangt. Dat is nu eenmaal het verkeersreglement. Of het nu gaat om een wagen of een fietsend gezin, dat verandert niets aan de situatie., (Bron - Het Nieuwsblad - Stef Telen)

donderdag, april 19, 2007

oefenen voor bicycity

We hebben vandaag rond 18 uur al eens geoefend voor BicyCity op het Schumanplein. Behalve Harri en ik waren er nog zo'n 40-50 fietsers. Enkel de pers liet het wat afweten.
Hopelijk is er een massale opkomst op 6 mei !

woensdag, april 18, 2007

mooi gevisualiseerd


dinsdag, april 17, 2007

Ondersteboven fietsen

Op 6 mei wordt Ondersteboven georganiseerd, een massa-evenement waarbij men die dag de keus heeft tussen 36 activiteiten inclusief 5 fietstochten. Eén van de fietstochten doet een 'heuveligere' versie van ons traject richting Tervuren. Of een beetje vollediger zoals het de website weergeeft : "Met de fiets vertrekken we door de binnenstad om dan te klimmen door de site van het grootste ziekenhuis van België en omstreken.
Langs de gebetoneerde veldwegen rijden we richting Huldenberg.
Op de middagstop kan je genieten van het museum van Midden-Afrika of zijn park in Tervuren. Tijdens de middagpauze in het Africamuseum wordt u een lunchpakket aangeboden.
Op de terugrit passeren we langs de jeugdgevangenis van Everberg. Een tijdje de spoorweglijn volgen van Leuven-Brussel. Voor alle duidelijkheid gaan we op zoek naar verschillende 'heuvels' en mag je dus wel spreken van een pittig tochtje. We zullen zeker onze 65 km fietsen."

maandag, april 02, 2007

fietsaudit

Van januari tot maart 2007 gebeurde voor het eerst in Vlaanderen een gedetailleerde en geobjectiveerde audit met aandacht voor zowel comfort als veiligheid (fietspaden, signalisatie en fietsenstallingen). Alle fietspaden van Buggenhout werden afgefietst en kregen een score.
Dat geeft een globale analyse van de fietsinfrastructuur voor de volledige gemeente. En algemene conclusies en aanbevelingen mbt materiaalkeuze, afwerking, etc. Hopelijk wordt zo'n audit in meer zoniet alle gemeenten uitgevoerd...