donderdag, juli 23, 2009

Nog een alternatief parcours

10 Juli 1992. De eerste tourwinst van Indurain was in de maak. Maar uitdager Claudio Chiappucci en uittredend winnaar Greg LeMond hadden dat (nog) niet zo begrepen. In de zesde etappe trokken ze op 25 km van de meet samen in de aanval, in het gezelschap van Laurent Jalabert en Brian Holm. In het peleton jaagden vooral de Lotto's. De aankomst lag immers in Brussel en Johan Musseeuw - in de groene trui - had deze rit aangevinkt.
En dan - 10 km voor de aankomst - een col van derde categorie. In het centrum van Brussel. Dat het in Brussel aardig op en af gaat weten we. Maar een Col? En dan nog van derde categorie? De misterieuse Col heette dan ook heel toepasselijk "Col du Mystère". Een grapje van de tourdirectie dachten we toen.
Maar hij bestaat echt. En hij gaat via de Mysteriestraat in Vorst, dus die naam was zelfs geen grap.

Cotacol kent aan de Mysteriestraat 75 punten toe. Dat zijn er 20 minder dan de Smeysberg in Huldenberg en 22 meer dan de Heideberg tussen Kessel- en Boven-Lo. Als je er de aanloop (Brusselsesteenweg) en de uitloop (Victor Rousseaulaan) bijtelt, springt hij qua puntenaantal over de Smeysberg. Maar met een gemiddeld percentage van 12% (14 en een beetje% max. Volgens m'n fietscomputer zelfs 19%) over 270 meter - de rest vals plat - bijt hij toch een stuk minder in de kuiten.
Nu ligt Vorst niet echt tussen Brussel en Leuven, maar - in vergelijking met het Traject over Tervuren/Duisburg - is het geen 10 kilometer om. En je komt als eens ergens : de Marollen, het Vossenplein, het Terkamerenbos, Hoogte 100 - het hoogste punt van Brussel... .
Het uitzicht vanop hoogte 100 laat zich niet echt vatten met een GSM camera.

En fietsen achter de vangrail van de E411 - een officieel fietspad - is, laten we zeggen, aparts.


Eens in Jezus-Eik hebben we er nog een ommetje langs Overijse (Terrasje)/Huldenberg/Neerijse/Leefdaal/Egenhoven aangebreid, kwestie van Smeysberg en Mysteriestraat te kunnen vergelijken. Die Smeysberg afdalen is trouwens behoorlijk akelig als je last hebt van hoogtevrees. Maar als je een helling wil beklimmen, moet je nu eenmaal eerst aan z'n voet zien te komen.

Een track (inclusief het zoeken naar de weg in Overijse, Huldenberg en Neerijse plus af-en-op de Smeysber)g vind je hier. Opgelet : Het stuk voorbij Jezus-Eik is niet te doen met de racefiets (nogal wat onverhard met scherpe keien).

Profiel

kaart

Labels: , , ,