maandag, januari 26, 2009

Vlaamse parlementscommissie wil fiets-GEN

Het Laatste Nieuws De Ring 24.01.2009

De commissie Openbare Werken, Mobiliteit en Energie van het Vlaams parlement heeft unaniem een resolutie goedgekeurd dat pleit voor een netwerk van veilige fietspaden tussen de Vlaamse Rand en Brussel. De resolutie was een initiatief van Eloi Glorieux (Groen!).

BRUSSEL

Dagelijks pendelen 135.000 mensen vanuit de Vlaamse Rand naar hun werk in Brussel. Momenteel maakt slechts 1 procent daarbij gebruik van de fiets, hoewel de gemiddelde afstand van de meeste gemeenten uit de Vlaamse rand tot in Brussel-centrum slechts 8 tot 16 km bedraagt.

Werkzoekenden

Volgens de resolutie is dat 'een perfect fietsbare afstand, tenminste als er veilige en comfortabele fietscorridors zouden bestaan'. In de resolutie wordt, naar analogie met het Gewestelijk Expresnet (GEN) voor het openbaar vervoer, dan ook gepleit voor de aanleg van een fiets-GEN. Volgens de commissie moeten veilige fietspaden aangelegd worden vanuit de woonkernen van Dilbeek, Asse, Meise, Grimbergen, Vilvoorde, Machelen, Zaventem, Overijse en Hoeilaart naar het centrum van Brussel.

Ook Brusselse werkzoekenden zouden er gebruik van kunnen maken om in de luchthavenregio te gaan werken.

Ook scholen zijn vragende partij voor een beter fietsbeleid, vermits dagelijks circa 1.800 scholieren vanuit de kleinste GEN-ring naar Brusselse scholen fietsen.

(DBS)

donderdag, januari 22, 2009

'Fietscorridors' naar Brussel krijgen ruime steun uit Rand

Het Nieuwsblad Noordrand 22.01.2009

Rijden pendelaars binnen enkele jaren over een soort fietssnelweg van de rand naar Brussel? Politici uit verschillende partijen zien daar toekomst in.

De commissie Openbare Werken, Mobiliteit en Energie van het Vlaams Parlement keurde woensdag unaniem een resolutie goed waarin gepleit wordt voor de aanleg van een netwerk van veilige fietspaden tussen de Vlaamse Rand en Brussel. Dat initiatief van Eloi Glorieux (Groen! ) werd mee ingediend door Eric Van Rompuy (CD&V), Bob Verstraete (Open VLD), Jos Bex (SP.A) en Mark Demesmaeker (N-VA).

Dagelijks pendelen 135.000 mensen vanuit de Vlaamse Rand naar Brussel. Momenteel maakt slechts één procent gebruik van de fiets, hoewel de gemiddelde afstand van de meeste gemeenten uit de Vlaamse Rand tot in Brussel-centrum slechts 8 tot 16km bedraagt. In de resolutie wordt naar analogie met het Gewestelijk Expresnet (Gen) voor het openbaar vervoer, gepleit voor de aanleg van een fiets-Gen met veilige fietspaden vanuit onder meer Asse, Meise, Grimbergen, Vilvoorde, Machelen en Zaventem. (sbs)