maandag, januari 26, 2009

Vlaamse parlementscommissie wil fiets-GEN

Het Laatste Nieuws De Ring 24.01.2009

De commissie Openbare Werken, Mobiliteit en Energie van het Vlaams parlement heeft unaniem een resolutie goedgekeurd dat pleit voor een netwerk van veilige fietspaden tussen de Vlaamse Rand en Brussel. De resolutie was een initiatief van Eloi Glorieux (Groen!).

BRUSSEL

Dagelijks pendelen 135.000 mensen vanuit de Vlaamse Rand naar hun werk in Brussel. Momenteel maakt slechts 1 procent daarbij gebruik van de fiets, hoewel de gemiddelde afstand van de meeste gemeenten uit de Vlaamse rand tot in Brussel-centrum slechts 8 tot 16 km bedraagt.

Werkzoekenden

Volgens de resolutie is dat 'een perfect fietsbare afstand, tenminste als er veilige en comfortabele fietscorridors zouden bestaan'. In de resolutie wordt, naar analogie met het Gewestelijk Expresnet (GEN) voor het openbaar vervoer, dan ook gepleit voor de aanleg van een fiets-GEN. Volgens de commissie moeten veilige fietspaden aangelegd worden vanuit de woonkernen van Dilbeek, Asse, Meise, Grimbergen, Vilvoorde, Machelen, Zaventem, Overijse en Hoeilaart naar het centrum van Brussel.

Ook Brusselse werkzoekenden zouden er gebruik van kunnen maken om in de luchthavenregio te gaan werken.

Ook scholen zijn vragende partij voor een beter fietsbeleid, vermits dagelijks circa 1.800 scholieren vanuit de kleinste GEN-ring naar Brusselse scholen fietsen.

(DBS)