vrijdag, september 14, 2007

meer fietsen naar het werk verdorie !

Belgen gaan te weinig met de fiets naar het werk. Wanneer de woon-werkafstand maar tien kilometer bedraagt, neemt toch 60% liever de auto. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel.Het onderzoek bestudeerde het verband tussen de psychologische en omgevingsfactoren verbonden aan fietsen en het effect op de gezondheid. 'Een dagelijkse fietstocht naar het werk houdt je fysiek gezond en maakt je psychisch sterk', aldus onderzoeker Bas de Geus . Sociale interactie met de directe omgeving (partner, familie, collega's en vrienden) is daarbij belangrijk omdat dit het fietsgebruik stimuleert.Gebrek en tijd en interesse'Dat nog te weinig mensen met de fiets naar het werk gaan heeft meer te maken met psychosociale factoren dan met omgevingsfactoren', stelt de Geus.

Een gebrek aan tijd en interesse zijn de grootste oorzaken. Mensen die wel regelmatig fietsen doen dat meestal vanuit een ecologisch-economisch bewustzijn.Voor het onderzoek werden 65 niet-getrainde mensen één jaar lang aangespoord om met de fiets naar het werk te gaan.Hieruit bleek dat, wie zijn conditie wil zien verbeteren, drie keer per week de fiets op moet en dit gedurende minstens 130 minuten per week.Eén op de tien met de fiets naar het werkUit een enquête bij 343 Vlamingen die op minder dan tien kilometer van hun werk wonen, bleek ook dat bijna 60 pct van alle verplaatsingen naar het werk gebeurt met de auto en slechts 7 pct (België) tot 12 pct (Vlaanderen) met de fiets. De woon-werkafstand is meestal geen argument om de fiets niet te nemen. Vijftig pct van alle autoritten is immers korter dan vijf kilometer.InvesterenVolgens de Geus moeten bedrijven in samenwerking met de overheid meer investeren in fietsvoorzieningen, zoals douches, regenkledij en degelijke fietsstallingen. Ook het fietsen met een partner moet volgens de Geus meer worden gepromoot.
(Bron: artikel DS Online - 14/09/07 - rbo)

woensdag, september 05, 2007

Fietspad Provincieplein mogelijk nog dit jaar vernieuwd

Leuven

De kasseien strook van het fietspad langs de ring van Leuven ter hoogte van het Provinciehuis, wordt mogelijk dit jaar nog heraangelegd. Dat zegt gedeputeerde Julien Dekeyser (Open VLD). Niets te vroeg, want al begin 2005 maakte de dienst Stedenbouw het provinciebestuur een proces-verbaal over, waarbij de provincie verplicht werd de 'onveilige' kasseien te vervangen.

Twee en een half jaar later liggen de kasseien er nog altijd. De Leuvense Fietsersbond diende daarom in juli een klacht in. «Wij willen vermijden dat die zaak op de lange baan geschoven wordt», zegt Tony Gijbels van de Fietsersbond.

De Groen!-fractie in de provincieraad kaartte de zaak bij de deputatie aan en kreeg te horen dat de heraanleg gepland is, maar dat er nog geen juiste timing op geplakt kan worden worden. De heraanleg maakt immers deel uit van een globale herschikking van het Provincieplein. En die hangt dan weer af van de afwerking van de KBC-gebouwen tussen het station en het Provincieplein. «Maar de kans bestaat dat de kasseien nog dit jaar verdwijnen», zegt gedeputeerde Dekeyser.

(HML)