woensdag, mei 31, 2006

Erps-Kwerps bestaat niet meer

Onderstaande foto werd genomen op 26 juli 2005: Alle wegen leiden naar de lantaarnpaal! Zie ook dit prille blogbericht op deze site.

Ongeveer een jaar later, namelijk op 26 mei 2006, neem ik op dezelfde plaats een nieuwe foto: Erps-Kwerps is verdwenen! Geen van beide kanten oprijden was blijkbaar een goed alternatief, weghalen die wegwijzers dan maar...

dinsdag, mei 23, 2006

Bikepooling online

De website bikepooling is sinds kort online geplaatst. Dit is een webdatabase die het voor iedereen die in Brussel wil fietsen, mogelijk wil maken om een 'peter' of 'meter' te vinden om je te begeleiden tijdens je eerste trappen. Hij of zij kan je helpen om een goede en leuke route uit te stippelen tussen je huis en je werk, en aanwijzingen geven voor een veilig fietsgedrag, zodat je je op je gemak voelt in het verkeer. Dit gegevensbestand staat open voor iedereen, zowel particulieren als bedrijven, en het gebruik is geheel gratis. Je kunt je ook gewoon als fietser in Brussel aanmelden om op zoek te gaan naar iemand die regelmatig een identiek of gelijkaardig parcours als jij fietst.

maandag, mei 22, 2006

Knipperlichten en fietskarren

Op 18 mei 2006 verscheen in het Belgisch Staatsblad het Koninklijk Besluit van 9 mei 2006 tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg. Dit Koninklijk Besluit wijzigt enkele bepalingen die voor rijwielen en bestuurders van rijwielen belangrijk zijn. De wijzigingen zijn van toepassing vanaf 18 mei 2006.

1. Verlichting en reflectoren
De verplichting om permanent verlichting te voeren op een rijwiel wordt opgeheven. Het witte of gele licht vooraan en het rode licht achteraan, welke niet verblindend mogen zijn, moeten alleen aanwezig zijn én in werking zijn tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag; en in alle omstandigheden wanneer het niet meer mogelijk is duidelijk te zien op een afstand van ongeveer 200 meter. De verlichting, die in knipperstand mag werken, moet niet meer op het rijwiel zelf aangebracht worden. Ze mag op de bagage, de kleding, het lichaam, het rijwiel zelf,… aangebracht worden. Indien door het rijwiel een aanhangwagen getrokken wordt, moet de aanhangwagen achteraan een rood licht voeren zodra de omvang van de aanhangwagen het door het rijwiel gevoerde rood licht onzichtbaar maakt. De lichten en reflectoren moeten altijd duidelijk zichtbaar zijn en goed uitkomen, alsook in goede staat zijn van onderhoud en werking.

2. Aanhangwagen getrokken door een fietser
Er worden een aantal maatregelen van kracht die er vooral moeten voor zorgen dat minder mobiele mensen vervoerd kunnen worden in een aan een fiets gekoppelde aanhangrolstoel. In aan fietsen gekoppelde aanhangwagens mogen alleen passagiers vervoerd worden op voorwaarde dat de aanhangwagen speciaal uitgerust is voor het vervoer van passagiers. De bestaande leeftijdsgrens van de vervoerde passagiers, bepaald op 8 jaar, wordt opgeheven. Een aanhangwagen mag slechts twee passagiers vervoeren en moet zijn uitgerust met beveiligde zitplaatsen met een afdoende bescherming van handen, voeten en rug. De fietser mag slechts één aanhangwagen trekken. De massa van een door een fiets getrokken aanhangwagen mag niet meer bedragen dan 80 kg, lading en passagiers inbegrepen. Een aanhangwagen met een massa van meer dan 80 kg mag evenwel gebruikt worden wanneer hij beschikt van een remsysteem dat automatisch in werking wordt gesteld wanneer de fietser remt. Meer info op www.wegcode.be

vrijdag, mei 19, 2006

Guur, maar mét chocoladekoeken


Gezien de rukwinden en de forse regenbuien hebben we er iets langer over gedaan - de koffie en chocoladekoek van de gemeente Evere waren dan ook welkom - maar we zijn er geraakt!


vrijdag, mei 12, 2006

Pech onderweg

Jaarlijks organiseert de provinciale dienst mobiliteit en wegen een personeelsactiedag als kick-of voor Fiets Naar Kyoto. Uiteraard kon ik hier niet afwezig blijven.

Meer zelfs ik kwam volop in de spotlight:
"Het was ook de fietstocht met pech onderweg. Björn Van Staeyen (dienst organisatie en planning) brak zijn ketting ..."

Leuk detail: aangezien er een begeleider van mijn groep bij mij bleef voor het klaren van een noodherstelling (verder met één schakel minder!) heeft de Gouverneur ons groepje op sleeptouw genomen en mits wat extra kilometers mijn (vrouwelijke) collega's dusdanig afgemat dat ze me nadien overladen hebben met verwijten ;-)

Misschien toch eens uitkijken naar een andere fiets ...

maandag, mei 01, 2006

Fiets mee!

Na een geslaagde campagne vorig jaar organiseert de Bond Beter Leefmilieu ook dit jaar opnieuw 'Fiets naar Kyoto'. Dit keer loopt de periode een stuk langer, namelijk tussen 11 mei en 22 september. Aan het opzet is niets veranderd: probeer zoveel mogelijk fietskilometers te verzamelen onderweg naar of van het werk.
Inschrijven kan via www.fietsnaarkyoto.be op voorwaarde dat je werkgever is ingeschreven!