woensdag, april 09, 2008

piek in de meldingen

Het Meldpunt Fietspaden van de Vlaamse overheid krijgt de laatste tijd opvallend meer meldingen te verwerken. Tot voor kort ontving het meldpunt een vijftal klachten per dag. Dat is de laatste tijd opgelopen tot zo’n twintig per dag.
Dat zegt Jan Pelckmans, Vlaams fietsmanager en coördinator van het fietspadenmeldpunt. Volgens Pelckmans speelt de artikelenreeks in Het Nieuwsblad rond fietspaden een rol in de piek van het aantal meldingen.
Het Meldpunt Fietspaden (www.meldpuntfietspaden.be) van de Vlaamse overheid bestaat sinds 1 oktober 2007. Via het meldpunt kunnen weggebruikers klachten melden. Die worden doorgestuurd naar de wegbeheerders. Die staan in voor de behandeling van de meldingen.
Op iets meer dan een half jaar tijd ontving het meldpunt 1.175 reacties. Amper drie weken geleden stond de teller nog op 831 meldingen. Dat betekent dat er op korte tijd 344 meldingen zijn bijgekomen. "We zitten nu aan zo’n 20 meldingen per dag", aldus Pelckmans.
Het overgrote deel van de meldingen hebben te maken met de staat van het wegdek (65,4 pct). Andere klachten gaan over de verkeerssignalisatie (23,6 pct), hinder (20,9 pct) en wegenwerken (9,6 pct).
Onder de provincies is Antwerpen koploper in het aantal meldingen (461 of bijna 40 pct). Daarna volgen Oost-Vlaanderen (278), Vlaams Brabant (244 meldingen), West-Vlaanderen (135) en Limburg (57).
De toename van het aantal meldingen bij het fietspadenmeldpunt, is volgens Pelckmans zeker deels te verklaren door de aandacht die de fietspadenproblematiek recent krijgt in de media, met name in het fietspadenrapport van de krant Het Nieuwsblad. (bron DS - BVB - 9/4/8)