woensdag, maart 26, 2008

Het regent klachten over fietspaden

LEUVEN/HERENT - Het Vlaams Meldpunt voor Fietspaden ontving sinds de start in oktober 831 klachten. Vlaams-Brabant komt met 23,6procent van de klachten op de tweede plaats. Het Nieuwsblad pakt de volgende weken uit met een grootschalig fietspadenrapport.
In Vlaams-Brabant vallen vooral de cijfers van Leuven (37 klachten), Asse (16), Herent (8) en Dilbeek (8) op. De meeste klachten gaan over de toestand van het wegdek, de verkeerssignalisatie, voorwerpen op het fietspad of werkzaamheden. Leuvens schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (SP.A) kijkt niet op van het hoge aantal. 'Leuven is een fietsvriendelijke stad en we werken aan veilige fietspaden. Kijk maar naar de realisatie van het Jan Vranckxpad door Kessel-Lo. Maar waar veel fietspaden en veel fietsers zijn, komen er ook klachten over die fietspaden. Dus ik kijk niet op van dat cijfer, hoor.'
We gaan met fervent fietser Peter Verstraeten mee op pad en al snel ergert hij zich aan de toestand van de fietspaden aan de Celestijnenlaan, vlakbij de Koning Boudewijnlaan, in Heverlee. Het pad zelf is hobbelig, maar daar waar het de zijstraten kruist moet je het stuur goed beet hebben. 'De ene borduur af, weer op, en weer op en opnieuw af. Telkens moet je enkele centimeter overbruggen. Dit is geen veilige toestand. Het valt me op dat er ook bij de aanleg van nieuwe paden onvoldoende rekening wordt gehouden met wat de fietsers willen. Er schort veel aan de technische uitvoering.' In Herent diende de Fietsersbond klacht in bij het Meldpunt over de verkeerssituatie aan de Omleiding. Bij de vernieuwing van de weg verdween het fietspad aan één zijde. Aan de andere zijde kwam er een fietspad in dubbele richting. 'Dan moet je als fietser dus twee keer de drukke Omleiding over om het fietspad te bereiken. Een gevaarlijke situatie', vindt Jos Vandikkelen van de Fietsersbond. Schepen van Mobiliteit Jos Bex in Herent: 'Dit nieuwe fietspad kadert in een groter project. De hele Omleiding krijgt een dubbel fietspad door Herent, tot aan de grens met Leuven. De plannen voor het laatste stuk zijn klaar. Er komen zo weinig mogelijk oversteekplaatsen. Wij dringen er bij het Vlaams Gewest nog op aan om aan de toekomstige rotonde aan de firma Vandenbroeck een fietserstunnel of -brug te maken. Hoe dan ook, het wordt veiliger fietsen aan de Omleiding.' 'Kan zijn', reageert Vandikkelen. 'Maar dan had de gemeente het eerste pad niet moeten opheffen vooraleer het nieuwe pad helemaal klaar is.' (bcz - Het Nieuwsblad Leuven - 22/03/08)
Stuur goede en slechte voorbeelden van fietspaden in jouw buurt in via www.nieuwsblad.be/fietspad