vrijdag, juni 29, 2007

superslot

donderdag, juni 21, 2007

fietsenmarkt

Ergens nog een tweewieler onder het stof staan? Of ben je op zoek naar een degelijke en goedkope tweedehandsfiets. Of wil je al lang je fiets eens laten graveren zodat hij tot in de eeuwigheid naar aan jou gelinkt wordt? Ga dan nu zaterdag 23 juni naar de tweedehands fietsenmarkt in Leuven. Plaats van het gebeuren ? vzw Velo, Minderbroederstraat 12, vanaf 9 uur. Meer info (ook om je fiets in te schrijven als je die wilt verkopen) kan je op deze website terugvinden.

fietsen voor het leven

Nu zondag 24 juni is het weer massaal fietsen geblazen want dan staat 'Cycle for Life' op het programma. Cycle for Life is een bewegwijzerde fiets- of wandeltocht vertrekkende aan zeven verschillende academische ziekenhuizen van België. Je kan kiezen voor 25, 50 of 100 km. In Leuven is het afzakken (of eerder klimmen) naar Gasthuisberg voor de start. In Brussel kan je meedoen van uit Jette (UZ Brussel) en Anderlecht (Erasmusziekenhuis). Meer info over de routes, startplaatsen, etc. op de website van de actie.

donderdag, juni 14, 2007

post per fiets

Sinds kort is er een koerierdienst in Brussel die enkel met fietsers werkt. Je kunt Brussels Bike Courier contacteren via dit nummer: 0486/513 293.
Meer info over fietskoeriers en waar je ze kunt vinden in andere Belgische steden kun je terugvinden via deze link.

de fietsen van Cyclocity doen het niet goed

Ruim negen maanden na de opstart van Cyclocity, waarbij fietsen op verschillende plaatsen in de stad Brussel voor korte tijd gehuurd kunnen worden, blijft het succes nog steeds uit. De fietsen zouden niet aangepast zijn aan het heuvelachtige Brussel en ze zouden ook te duur zijn. Het ontbreken van eenzelfde project in de andere gemeenten speelt ook een rol in het uitblijven van het succes.
"Als je de cijfers voor maart bekijkt zie je dat er eigenlijk maar 250 abonnementen op korte termijn genomen werden en slechts 53 op lange termijn," zegt Brussels schepen voor Mobiliteit Christian Ceux (CDH). "Daarbij wordt per fiets gemiddeld maar een traject van vier kilometer afgelegd. Niet echt fantastisch dus."
De fietsen van Cyclocity blijven het merendeel van de tijd in de fietsenstallingen staan. In Lyon, waar een gelijkaardig project loopt, rijden dagelijks vierduizend stadsfietsen rond. Maar voor het heuvelachtige Brussel zouden de fietsen te zwaar zijn en niet comfortabel rijden. Daarnaast is ook het verhuursysteem ingewikkeld en schrikt de gevraagde waarborg veel toeristen af.
Een andere struikelblok is dat de fietsen enkel binnen de Brusselse Vijfhoek terug te vinden zijn. "Momenteel zijn er bijvoorbeeld geen fietsen dicht bij het Noordstation of het Zuidstation. Een plek waar normaal toch veel potentiële klanten zijn," legt oud-schepen voor Mobiliteit Henri Simons (PS) uit. "Het probleem is dat dat andere gemeenten zijn en dat maakt het moeilijk. Het gaat hier immers niet om een gewestelijke materie, wat beter zou zijn geweest."
Daardoor is een uitbreiding van het Cyclocity-net moeilijk. Cyclocity hoort bij de reclamemaatschappij JC Decaux, bekend van het straatmeubilair en de bushokjes. Een aantal Brusselse gemeenten werkt echter met concurrent Clear Channel en dat maakt een samenwerking met Brussel-Stad en één gezamenlijk Brussels fietsnetwerk moeilijk. "De gemeenten die voor de reclame in hun gemeente een contract hebben met Decaux zouden ook met het bedrijf kunnen spreken over het project van de fietsen die dan compatibel zijn met de fietsen van de stad Brussel," zegt Simons.
Volgens huidig schepen Ceux werd de beslissing om met Cyclocity te starten te snel genomen. "Ik wil niet streng zijn voor degenen die de beslissing genomen hebben, maar dat gebeurde vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen. De beslissing is dan ook genomen met electorale doeleinden voor ogen. Misschien hadden we beter wat meer tijd genomen om tot een goede oplossing te vinden." (bron: brusselnieuws.be, link)