maandag, maart 16, 2009

Fietser zonder helm draait mee op voor hersenschade

een echte schande!

Een Britse rechtbank heeft een fietser die geen helm droeg mee verantwoordelijk geacht voor de zware verwondingen die hij bij een ongeval opliep. Fietsersbonden zijn woest.

Londenaar Robert Smith fietste vier jaar geleden naar een vriend in Brightlingsea, Essex. Toen hij een zijstraatje wilde inslaan, werd hij achteraan door een motorrijder aangereden die veel te snel reed. Smith liep zware verwondingen aan het hoofd op, wat ook een hersenbeschadiging veroorzaakte.

Smiths familie had gerekend op een strenge bestraffing van de motorrijder. Maar de rechter van het Londense hooggerechtshof legt de schuld deels bij de fietser zelf. 'Er kan geen twijfel over bestaan dat het niet dragen van een helm de fietser blootstelt aan zwaardere verwondingen. De verwondingen zijn dus ten dele zijn eigen schuld.'

De uitspraak lokte een storm van protest uit bij Londense fietsersverenigingen. Ze vrezen dat verzekeringsmaatschappijen verkeersslachtoffers zoals Robert Smith nu nog amper schadeloos zullen stellen. Fietsersbonden huiveren ook bij de gedachte dat de rechter met deze uitspraak het dragen van fietshelmen bijna verplicht wil opleggen.

Ook in ons land is de Fietsersbond geen voorstander van een wettelijke verplichting tot het dragen van een fietshelm.