vrijdag, juli 13, 2012

Houwaertplein - nu van de andere kant


Dit is een volgend stukje in een reeks waarin de terugweg Brussel-Leuven straat per straat en plein per plein wordt beschreven. We begonnen met de Kruidtuinstraat. Vervolgens bleven we een beetje steken in de Dwarsstraat. Nu dalen we af naar het Houwaertplein. Al deze stukjse krijgen de tag 'traject' mee.

Bekijken we het Houwaertplein eens van de andere kant : komende van Leuven dus.
Als je zonder remmen en zonder trappen de Oogststraat afdaalt, kom je tegen pakweg 30 km/hr het Houwaertplein opgevlogen. Als je goed kan sturen tocht. Want een kruispunt voor het plein moet je je tussen deze paaltjes mikken.
En 20 meter verder, aan het plein, kan je kiezen : links tegen de auto's in of rechts over het plein (vandaag toevallig met container).
Zonder tegenverkeer ga je best over de weg, maar meestal moet het gewoon over het plein (rechtsaf op bovenstaande foto). Het enig mogelijk traject over het plein is langs de gevels : daar is drempel immers verlaagd zodat je d'r zonder slag in je wiel afkan. De andere zijden hebben allen een flink hoge borduur.
En die weg over het plein ziet er zo uit (effe klikken op de foto om de overkant beter te kunnen zien) : 
Die container stond er toevallig, maar de terrasstoeltjes achteraan staan er steeds (in de winter staat er zelfs een tent boven). En - zoals gezegd - enkel op het einde van het donkergrijze deel van het plein is de borduur verlaagd. Tussen de stoelen (en 's winters onder de tent) door is de enig mogelijke uitweg. Om 7h15 in de ochtend is dit nog te doen, maar een half uur later, als de school om de hoek begint en de terrasstoeltjes volzitten met buswachtende leerlingen… .
Voilà, tot zover dit absurd stukje Brusselse  GFR1-b fietsroute.

Labels: