dinsdag, juli 03, 2012

Houwaertplein - (komende uit de Dwarsstraat)


Dit is een volgend stukje in een reeks waarin de terugweg Brussel-Leuven straat per straat en plein per plein wordt beschreven. We begonnen met de Kruidtuinstraat. Vervolgens bleven we een beetje steken in de Dwarsstraat. Nu dalen we af naar het Houwaertplein. Al deze stukjse krijgen de tag 'traject' mee.

Vanuit de lucht gezien liggen de Dwars- en de Oogststraat in elkaars verlengde. Waar die twee samenkomen - beneden in een dal - ligt het Houwaertplein. Hier moet je rond. Of is het 'Hier moet je driehoek'? Want het Houwaertplein vormt een rechthoekige driehoek met as Dwarsstraat-Oogsstraat als schuine zijde.
De eerste rechthoekszijde als je de Dwarsstraat afgedaald komt is een tweerichtingsstraatje met middenberm. Aan beide zijden van die berm is een bushalte. Voor degenen die dit nogal moeilijk kunnen voorstellen (wat normaal is met zo'n uitleg) : een Google Streetview extract, zoals je het tegenkomt als je de Dwarsstraat (+10% bergaf) komt afgevlogen. Alleen is het er tijdens de avondspits een stuk drukker.

De rijstroken aan weerszijde van het middenbermpje zijn smal. Een auto voorbijfietsen gaat nog net, maar als er een brede autobus in z'n halte staat, is er geen doorkomen aan. Braaf blijven wachten in het uitlaatsmog is dan de boodschap. En dat doen wij natuurlijk, want wij zijn braaf.
Maar er zijn ook stoute fietsers - echt waar. Wat we die al niet hebben zien doen terwijl wij netjes achter een autobus stonden te stikken!
- Spookrijden links van de berm.
- Bunnyhoppend op de stoep rechts en zo de bus voorbij.
- Links over het Houwaertplein recht naar de Oogststraat (da's voorbij het plein linksaf).
En dan zijn wij stiekem een beetje jaloers op zoveel lef en durf. In onze dromen gaan we soms voor de 'dwars-het-plein-over' oplossing. Tenzij de drukte van het moment tot iets anders noopt. Maar da's louter theoretische natuurlijk.
Heerlijk toch die fietsvoorzieningen! Eens het Houwaertplein voorbij wordt het gelukkig beter.

Labels: