woensdag, augustus 29, 2012

Trop is te veel en te veel is trop


Sprak den Hollander tot den Amerikaan (die beiden eigelijk gewoon Belgen waren) : 'Tiens, met de fiets mag je hier wèl in'.
Waarop den Amerikaan repliceerde : 'Speelt allemaal gene film. De brouwerij is ginder, over het bruggeske rechtsaf'.
(Echt gebeurd in Achouffe)
En dus een foto genomen van het zijn doel voorbijschietende bordenbos - een privé initiatief trouwens.

maandag, augustus 20, 2012

Lonely at the top


M'n singelspietje, helemaal alleen op verdieping 2 van de nieuwe fietsenstallingen onder het FochDingesplein.
En wat hebben we geleerd?
  • M'n voorwiel met Reelight past niet in de onderste plaatsen
  • Met mijn klein doch sterk slotje lukte het niet om het kader aan de rekken vast te maken. Met een iets groter slot moet het wel lukken. Op de foto zie je hoe mijn voorwiel aan de stalling is vastgemaakt. (Een voorwiel met snelspanners) Gelukkig heeft de fietsenstalling slechts één bewaakte uitgang zodat je niet zomaar naar buiten stapt met een fiets zonder voorwiel. 
  • Recht van de Bond de stalling inrijden lukt niet. Daarvoor is de stoepdrempel te hoog. Voor een verlaagde drempel moet je twee maal kort 90° draaien. Hier lijkt weer eens diep over nagedacht door iemand die vindt dat beweging het onveiligheidsgevoel aanwakkert. 
  • Parkeren bovenaan is leuk en makkelijk - een beetje zoals als kind boven slapen in een stapelbed.
  • Het is er (nog) héél leeg - ook op een zaterdag.
  • En het is verdomd makkelijk dat je je fiets zomaar in het midden van Leuven kwijt kan. Ze gaan mij daar nog veel zien!
Nu, met een tent of wat rekjes op het Ladeuze- of ander centraal plein was ik ook tevreden geweest. Maar nu de stalling er toch is en ondanks de missers : dankuwel, en nu de rest! 

woensdag, augustus 15, 2012

Groen? Waar?



Menig gezagsgetrouwe fietser heeft hier - rechterhands leunend tegen de het verkeerslicht, ogen gefixeerd op de lichten voor hem - zijn groenbeurt achter de rug laten voorbijgaan. Doden zijn er nog niet gevallen : daarvoor was de zomer niet heet genoeg en wil een passerende fietser al eens op de groenheid van het achterliggende signaal attenderen. Maar enige feedback binnen het zichtveld over de status van fietsers' groenvraag ware wenselijk.
(En ook op deze foto : de laatste HST-route pijltjes).

maandag, augustus 06, 2012

Tussen Houwaert en Rogier

Dit is een volgend stukje in een reeks waarin de terugweg Brussel-Leuven straat per straat en plein per plein wordt beschreven. We begonnen met de Kruidtuinstraat. Vervolgens bleven we een beetje steken in de Dwarsstraat. Die daalt af naar het Houwaertplein. Dat plein bekenen we langs de twee kanten. En dan gaan we nu terug bergop. Al deze stukjse krijgen de tag 'traject' mee.

Voorbij het Houwaertplein gaat het opnieuw omhoog. Ons traject - de Brusselse GFR1-b route - gaat min of meer rechtdoor.

Eerst door de Oogststraat. Na enkele 100 meters verandert die z'n naam in Alfons Steurs Square. Die houdt het maar enkele tientallen meter vol en laat de eer aan de Rouen-Boviestraat. Een stuk rechtdoor dus dat in minder dan 500 meter drie keer van naam verandert ; blijkbaar telt Sint-Joost veel beroemdheden.
Op het einde vorkt de Rouen-Boviestraat : wij nemen links de Gustave Fusstraat - zo genoemd naar Gustave Fuss die als uitvinder van het Fusskruit verantwoordelijk is voor talloze mislukte aanslagen.


Links naar de Fusstraat. We volgend de dubbele pijlen.

...en een beetje verder maakt de Fusstraat een hoek naar links (en blijft Fusstraat heten). Hier - naast de dubbele pijlen op de grond - ook een fietswegwijzer

Via de Fusstraat verlaten we Sint-Joost en komen we in Schaarbeek, én in de Alexandre Markelbachstraat - en dat was dan weer een schilder.

De Alexandre Markelbachstraat - rechts-rechtdoor - begint voorbij het kuispunt : in het venster van de apotheek kunnen we het verkeer van rechts zien komen.

Zowat halverwege moeten we dan rechtdoor een rotonde over. Aan de andere kant van de rotonde blijft de straat Alexandre Markelbachstraat heten (Schaarbeek heeft blijkbaar minder straatwaardige stadsgenoten dan Sint-Joost).
Uiteindelijk komen we uit aan de Rogierlaan. De ovonde aldaar is aan de rechterkant dichtgemaakt, maar voor fietsers is er een doorsteek voorzien. Halverwege is het wel opletten voor de tram.

De ovonde van de Rogierlaan - met fietsdoorsteek over de tramsporen

Is dit een mooi stukje? Bwaah. Kon beter, kon slechter. De drukte van het Houwaertplein ben je in elk geval kwijt. Als er toevallig twee bussen kruisen kan het al eens behelpen zijn. Maar over het algemeen is het er vrij rustig naar boven peddelen (zo'n 600 meter tussen de 4 en 6% - dan even bergaf en de laatste 200 meter vals plat). De GFR1-b route wordt op onregelmatige plaatsen bewegwijzerd, maar meestal moet je het doen met op de grond geschilderde fietsjes. Die fietsjes vindt je ook in de straten die niet tot het GFR1-b traject behoren. Maar de onzen zijn voorzien van dubbele pijlen. Bevestiging heb ik nog nergens kunnen vinden, maar ik vermoed dat de dubbele pijlen de GFR-routes bewegwijzeren en de enkele pijlen een soort van fietssuggestiestrook aanduiden.

Labels: