donderdag, juni 30, 2011

Nieuwe fietspaden 3 : Konijnenweg

Het laatste van de drie fietspaden die vorige herfst werden aangekondigd is de Konijnenweg. (Het groene fietsertje op de kaart) Geen betonweg deze keer, maar 'gestabiliseerde steenslag wegens de biologische waarde van deze holle weg'. De aansluiting met de Tramlaan was tijdens onze laatste passage nog niet afgewerkt. Eigenlijk nog niet begonnen zelfs. De gestabiliseerde steenslag houdt zo'n 100 meter voor de Tramlaan op. Een cattle grid, wat oude kassei en een berm moeten naar eigen inzicht en vermogen overwonnen worden. Voorlopig neem ik aan.
Persoonlijk vond ik de gestabiliseerde steenslag nogal mul en zwieperig aanvoelen. Misschien dat dat ongemak na de regen van de laatste dagen verdwenen is? In elk geval, van de drie nieuwe fietspaden is dit het minst geslaagde. Eerlijk gezegd, ik vond de vroegere holle zandweg met zijn single track allures zelfs leuker. Racefietsers zijn het hier ongetwijfeld niet mee eens.

Labels:

woensdag, juni 22, 2011

Nieuwe fietspaden 2 : Oude Keulseweg

Een eerste vernieuwd fietspad is hier al enkele keren langsgekomen. Een tweede vinden we aan de Oude Keulseweg (het tweede gele pinnetje op deze kaart). Tot voor kort bestond dit weggetje uit stukgereden asfalt vol putten, bulten, scherpe stenen en puin. Vandaag uit mooi vlak beton en kasseitjes.






In het begin en op het einde werden er twee betonstroken gegoten met tussenin kassei - toen de foto werd genomen was de kasseilegger ongeveer halverwege geraakt.




In het midden is het net omgekeerd : beton in het midden en kasseitjes aan de rand. De helling is pittig gebleven. De berg grind halverwege is vermoedelijk niet van permanente aard.




Een welgemeend dankuwel aan de meneren en mevrouwen van de provincie die hiervoor gezorgd hebben!

Labels:

donderdag, juni 16, 2011

Oversteken

"Kruisende verkeersstromen en conflicten tussen verschillende categorieën van weggebruikers moeten zoveel mogelijk vermeden worden wegens te gevaarlijk blahblahblah..." .
Hoe uit zich dat in de praktijk?
Aan de Kolonel Begaultlaan tont men alvast hoe het niet moet : op pakweg 300 meter moet je daar, van Herent komend, 4 keer met je fiets de zelfde weg over.
Vooral de vierde oversteek is een juweeltje (strikt genomen steek je hier de Wijgmaalsesteenweg over) : je komt - ploep - uit de dode hoek gedoken van de auto's die volop bezig zijn een gaatje te vinden tussen het verkeer op de Aarschotsesteenweg en die - begrijpelijk - niet ook nog een achteruit kunnen kijken. En je màg je ervoor gooien. Want je hebt, op dat moment immers op de Aarschotsesteenweg fietsend, voorrang. Tof!
Enfin, Schuman en Montgomery befietsen we vingers in de neus, maar oversteek 4 is me te link. En dus fiets ik al enkele jaren na oversteek 2 langs de vaart tot in Wijgmaal, om vandaar via het Lijnloperspad terug op de Aarschotsesteenweg te komen. Hopelijk is de nieuwe brug snel klaar.

Labels:

dinsdag, juni 14, 2011

Fenixstadion

In de beginjaren van deze blog werd de Haachtse steenweg vernieuwd - grote werken, straat halverwege afgesloten en omleidingen. Het was in die dagen leuk fietsen op een bijna verkeersvrije steenweg. Net over de Labermontlaan moesten we, door de werken, de steenweg verlaten om via de Ernest Renanlaan naar de Rubensstraat te fietsen. (Inmiddels gaan we langs de andere kant, over het Colignonplein, langs het imposante stadhuis van Schaarbeek).
Langs die E. Renanlaan lag (en ligt nog steeds) het stadion van Crossing Schaarbeek, een indrukwekkend complex, zowel qua omvang als qua verval. Wouter schreef er toen volgend stukje over.
Zelf kende ik dat stadion nog van lang gelden (1984), toen Bob Dylan en Santana er een naar ik me herinner erg saai concert speelden. Maar het was de eerste en laatste keer dat Nonkel Bob II in België speelde had men mij wijsgemaakt, dus... . Toen al was het stadion behoorlijk vervallen.
Maar als de nood het hoogst is is de redding nabij : het geld blijkt gevonden, het administratieve doolhof is doorlopen en de hand zit om de ploeg. Crossing schaarbeek herrijst uit zijn as. 't Zal schoon zijn als 't af is.
De tribune op bovenstaande foto is de zelfde als op Wouters foto. Als beschermd monument - iets met eerste spanbetonnen constructie in België - wordt ze gerestaureerd.

Deze tribune is gloednieuw. De oude bleek waardeloos en zonder waarde en ook nog eens niets waard. En werd dus afgebroken!

Labels: , ,

donderdag, juni 09, 2011

Track langs de nieuwe fietspaden.




Dag in dag uit langs de spoorweg naar Brussel fietsen wordt al snel saai. Vandaar dat we al eens variëren - vooral 's avonds. Deze route is momenteel een van m'n favorieten. Hij leidt langs de verschillende nieuwe fietspaden die de laatste weken in het kader van het project 'Plateau van Moorsel' zijn verhard (de gele pinnen en het groene fietsertje op de kaart). Voor bewoners van Kessel-Lo betekent deze rit een vijftal extra kilometers. Woon je in Heverlee, dan spaar je die vijf kilometer uit. De route is wel niet geschikt voor racefietsen (bosweg aan het Kasteel van Leefdaal) én er moet behoorlijk wat geklommen worden. En hij is makkelijk te vinden : vanaf het kruispunt Woluwedal/Leuvense Steenweg gewoon knooppunten 51 - 50 - 17 - 18 - 14 - (klein doorsteekje boven aan de Fit-O-Meter in Bertem zodat je 14 overslaat) - 13 volgen.


Enjoy!

Labels: , ,

donderdag, juni 02, 2011

Fietspad (Vervolg)


De werken aan het nieuwe fietspad aan de Oude Everseweg schieten flink op. De foto's dateren van 30 mei. De aansluiting met de Bordetlaan/Zaventemstraat moest nog uitdrogen - vandaar het hek. Maar voor de rest is het al heerlijk fietsbaar (natuurlijk wel rechts van het verbodsbord passeren). Naar het schijnt komen er nog verlichting en een (kleine) picnicweide. De eerste foto hieronder is halverwege genomen, de tweede aan de aansluiting met de Everestraat.
(En het kerkhof van Evere is volgens Google Maps niet langer een minigolf).


Labels:

Paaltjes - Vervolg

De paaltjes zijn weg, vervangen door een 'Military Grade' bareel. Eentje binnen, nog een paar 1000 te gaan! (Al had men iets meer aandacht mogen besteden aan de doortocht van de fietsers).